Με σκοπό την ενημέρωση του απλού καταναλωτή,
σας παρουσιάζουμε το άρθρο σχετικά με τα φίλτρα νερού για ψυκτες νερού ή για οικιακή χρήση.Όλες οι επιλογές φίλτρανσης νερού δικτύου, μπορούν να συνδεθούν με ψύκτες νερού.
1. Φίλτρα κατακράτησης σωματιδίων.
Πρόκειται για φίλτρα που κατακρατούν τα στερεά αιωρούμενα σωματίδια του νερού (π.χ. χώμα, υλικά από δεξαμενές, σκουριά, κ.α.).
Διατίθενται στο εμπόριο σε μεγάλη ποικιλία και ανάλογα με:
α) την παροχή του νερού (που καθορίζει τον όγκο και την γεωμετρία τους)
β) το μέγεθος των σωματιδίων που κατακρατούν (που καθορίζει την διάμετρο των πόρων τους) Συνήθως χρησιμοποιείται συστοιχία από φίλτρα έτσι ώστε να αποφεύγεται το τακτικό μπλοκάρισμα τους.
Συνιστώνται για χρήση σε:
α) γεωτρήσεις με θολό νερό (αυξημένα αιωρούμενα σωματίδια) σε μόνιμη ή περιοδική βάση
β) περιοχές με απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης, όπου περιοδικά παρατηρούνται σκουριές και γενικά σωματίδια στο νερό
γ) περιοχές με αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα, όπου οι διακοπές υδροδότησης και οι ζημιές στο δίκτυο είναι τακτικές.
Το κόστος των φίλτρων κατακράτησης σωματιδίων είναι χαμηλό, όμως απαιτείται συχνός έλεγχος της κατάστασής τους, καθαρισμός ή και αλλαγή.
Οι αλλαγές φίλτρων μπορούν να γίνουν από τον καταναλωτή αν γνωρίζει βασικές αρχές υγιεινής κατά την διαδικασία ή έμπειρο τεχνικό προσωπικό.
2. Φίλτρα ενεργού άνθρακα
Πρόκειται για φίλτρα που αφαιρούν από το νερό:
α) το ελεύθερο χλώριο
β) τα παράγωγα χλωρίωσης του νερού
γ) φυτοφάρμακα
δ) οργανικές ουσίες που ευθύνονται για τη δυσάρεστη οσμή του νερού ε) τοξικές οργανικές ουσίες, όπως διαλύτες, κ.α.
Επίσης τα σύγχρονης τεχνολογίας εξελιγμένα φίλτρα άνθρακα (κάτω από 0,5 micron) μπορούν να συγκροτούν:
α) τις ίνες αμιάντου
β) τις κύστες lamplia και κρυπροσπορίδιο (που είναι ανθεκτικά στο χλώριο)
γ) τα βακτήρια (κάτω από 0,2 micron)
Η χρήση τους συνιστάται σε νερά που έχουν υποστεί χλωρίωση και ιδιαιτέρως σε περιοχές όπου η χλωρίωση δεν γίνεται σε συστηματική βάση με τη χρήση αυτόματου δοσομετρητής αλλά γίνεται χειρωνακτικά, σε τυχαία βάση και ποσότητα από μη εκπαιδευμένο προσωπικό. Διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και διατάξεις από φορητό φίλτρο σε μορφή κανάτας ή βρύσης, έως πλήρες σύστημα βιδωτού δοχείου (drop in) ή φυσιγγίου μιας χρήσης (SQC™).
Παρ’ όλα αυτά εκτός και αν έχουν ειδική πιστοποίηση και βακτηριοστατική τεχνολογία που τους επιτρέπει την αντικατάσταση ανά 1 έτος, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλει την αντικατάσταση τους ανά 6 μήνες το αργότερο, για λόγους υγιεινής. κατά συνέπεια θα πρέπει να επιλέγουμε φίλτρα ενεργού άνθρακα με δυνατότητα απορρόφησης μεγαλύτερη ή ίση με την συνολική κατανάλωση στην περίοδο που συνιστά ο κατασκευαστής του. Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν απαιτείται ειδικός συντηρητής για την αντικατάσταση των φίλτρων.
Ειδικές Οδηγίες Χρήσης:
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην περίπτωση όπου ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα παραμείνει αχρησιμοποίητο για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών). Αφαιρώντας από το νερό το ελεύθερο χλώριο, επιτρέπει στο νερό που παραμένει εγκλωβισμένο μέσα στο φίλτρο να αναπτύξει μικρόβια.
Σε αυτήν την περίπτωση επιβάλλεται ο καθαρισμός του φίλτρου με διαβίβαση τουλάχιστον δεκαπλάσιας ποσότητας νερού από τη συνολική χωρητικότητα του φίλτρου (π.χ. για ένα κοινό επιτραπέζιο φίλτρο όπου ο όγκος του νερού εντός του φίλτρου είναι περίπου 1 – 1,5 λίτρο, απαιτείται να διαβιβαστούν 10 λίτρα νερού πριν αυτό χρησιμοποιηθεί).
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΤΑ ΦΙΛΤΡΑ ΕΝΕΡΓΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΑ ΝΙΤΡΙΚΑ ΙΟΝΤΑ, ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟ.
3. Συσκευές αντίστροφης ώσμωσης
Η συγκεκριμένη συσκευή μπορεί να απομακρύνει από το νερό όλα τα άλατα και τους μικροοργανισμούς. Η απομάκρυνση αυτή επιτυγχάνεται με ειδικά φίλτρα – μεμβράνες με πολύ μικρή διάμετρο πόρων. Στο ευρύ κοινό είναι γνωστή και ως μονάδα αφαλάτωσης.
Χρησιμοποιείται συνήθως στις ακόλουθες περιπτώσεις των νερών με:
α) αυξημένη περιεκτικότητα σε θαλασσινό νερό (παράκτιες, νησιωτικές περιοχές)
β) υψηλά νιτρικά ιόντα (περιοχές με εκτεταμένη γεωργία)
γ) αυξημένη συγκέντρωση τοξικών μετάλλων (περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα).
Πρόκειται για την πλέον εξελισσόμενη, μορφή επεξεργασίας του νερού που διαθέτουμε μέχρι σήμερα και που έχει ευρεία εφαρμογή, με δύο όμως βασικά μειονεκτήματα:
α) Η απόδοση της αντίστροφης ώσμωσης εξαρτάται από το αρχικό νερό. Δηλαδή, αν το αρχικό νερό έχει 5 % θάλασσα, η αντίστροφη ώσμωση παράγει 80 % καθαρό νερό και 20 % νερό με πολύ αυξημένο ποσοστό σε θάλασσα (απόβλητο). Αν το αρχικό νερό έχει 50 % θάλασσα, τότε παράγεται 15 % καθαρό νερό και 85 % νερό – απόβλητο.
β) Αφαιρεί από το νερό όλα τα άλατα, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων στον ανθρώπινο οργανισμό (π.χ. ασβέστιο) και παράγει νερό χαμηλού pH. Το πρόβλημα αυτό συνήθως λύνεται με εμπλουτισμό αλάτων ασβεστίου. Το αρχικό κόστος εγκατάστασης και το κόστος λειτουργίας εξαρτώνται από την ποιότητα του αρχικού νερού και την αναμενόμενη κατανάλωση και είναι σαφώς υψηλότερο από όλες τις άλλες μορφές επεξεργασίας του νερού. Λόγω της πολυπλοκότητας της συσκευής, απαιτείται έλεγχος ορθής λειτουργίας και συντήρηση σε τακτική βάση από εξειδικευμένο προσωπικό του προμηθευτή.
OASIS – Ψύκτες & Φίλτρα Νερού, η ποιότητα που σας αξίζει.