Διατηρείστε τον ψύκτη νερού σας σε άριστη κατάσταση
Εδώ και κάποιο καιρό, ο περισσότερος κόσμος, προτιμάει να αγοράζει δικό του ψύκτη νερού δικτύου, βρύσης ή εμφιαλωμένου για να κάνει τη χρήση που τον βολεύει, χωρίς να συνεργάζεται με κάποια εξειδικευμένη εταιρεία σε ψύκτες και φίλτρα νερού. Αυτό έχει και τα καλά του και τα κακά του για τον καταναλωτή.
Το καλό είναι ότι μέσα από αυτή τη χρήση αποδεσμεύεται από κάθε υποχρέωσή του στις εταιρείες με ψύκτες νερού. Από την άλλη, εφόσον δεν υπάρχει κάποια εταιρεία που να συντηρεί σωστά τον ψύκτη, υπάρχει κίνδυνος είτε από κακή χρήση είτε από ελλιπή συντήρηση, το σύστημα να βρομίσει, να μη λειτουργεί σωστά, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να έχει πρόβλημα υγιεινής ή κακής λειτουργίας του μηχανήματος.
Πολλές φορές κάποιοι χρήστες ψυκτών νερού, που τους ενημερώνουμε να κάνουν σωστή συντήρηση στον ψύκτη τους, μας λένε ότι βάζουν καθαρό νερό κι ότι δεν υπάρχει λόγος να καθαρίσουν τον ψύκτη τους. Αυτή η δικαιολογία, είναι σαν να λέμε ότι επειδή πίνουμε καθαρό νερό, δε χρειάζεται να πλένουμε και το ποτήρι. Πόσο μάλλον σε έναν ψύκτη που μπορεί να έχει στάσιμα νερά ή γενικά κακή χρήση.
Πριν αναλύσουμε πως μπορείτε να καθαρίσετε τον ψύκτη σας, είναι καλό να αναφέρουμε ότι πολλές φόρες μπορεί να είναι πιο σημαντική η σωστή χρήση από την ίδια τη συντήρηση. Να αναφέρουμε κάποια παραδείγματα, ώστε να γίνουμε κατανοητοί. Είναι ανώφελη μια συντήρηση ενός ψύκτη νερού εάν χρησιμοποιούμε:
- Κακής ποιότητας νερό, πχ. νερό με πάρα πολλά άλατα
- Κακή τοποθέτηση ψύκτη νερού, πχ. όταν είναι εκτεθειμένος σε ήλιο
- Κακή χρήση, πχ. στάσιμα νερά στον ψύκτη
Βήματα εύκολου και γρήγορου καθαρισμού
Ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη διάρκεια ζωής του ψύκτη σας:
- Βγάλτε τη φιάλη πάνω από τον ψύκτη.
- Ανοίξτε το διακόπτη του ζεστού και κλείστε του κρύου.
- Πατήστε το δεξί βρυσάκι να αδειάσει το νερό.
- Βγάλτε τη βαλβίδα του ψύκτη που τοποθετείται τη φιάλη του εμφιαλωμένου, στρίβοντας τη αριστερά και πάνω.
- Αφαιρέστε από τη δεξαμενή του νερού το λευκό στρογγυλό διαχωριστικό.
- Καθαρίστε τη δεξαμενή που βλέπετε, το διαχωριστικό που βγάλατε και τη βαλβίδα επίσης.
- Ξεβιδώστε κι αφαιρέστε τα βρυσάκια και ανοίγοντάς το πάνω μέρος που ξεβιδώνει, καθαρίστε τα εσωτερικά.
- Γεμίστε τη δεξαμενή του ψύκτη με καθαρό νερό και πετάξτε νερό κι από τα δύο βρυσάκια.
- Επαναλάβετε για δυο φορές ακόμα.
- Κλείστε τους διακόπτες και βγάλτε από την πρίζα.
- Αφαιρέστε στο πίσω μέρος του ψύκτη τη στρογγυλή τάπα, ώστε να αδειάσει και το νερό που βρίσκεται στη δεξαμενή του ζεστού.
–>Προσοχή: Από την τάπα θα βγει καυτό νερό. Βάλτε κουβά για να μαζέψετε τα νερά - Αφού αδειάσει το νερό κι από πίσω, κλείστε την τάπα.
- Τοποθετήστε το διαχωριστικό στη δεξαμενή και τη βαλβίδα.
- Τοποθετήστε νέα φιάλη (όχι την παλιά) κι αφήστε τον ψύκτη να γεμίσει.
- ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΟΝΟ ΑΦΟΥ ΤΡΕΞΕΙ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΨΥΚΤΗ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ ΚΙ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
- Καλό είναι, αν δε χρησιμοποιείτε το ζεστό, να έχετε κλειστό τον κόκκινο διακόπτη ώστε να μη σχηματίζονται άλατα
- Καλό είναι, αν καταναλώνετε νερό μόνο από το βρυσάκι του κρύου, μια φορά τη βδομάδα να τραβάτε νερό κι από τα άλλα βρυσάκια, ώστε να μην έχετε στάσιμα νερά
- Καλό είναι να μη χτυπάει ήλιος στον ψύκτη νερού
- Αν δεν κάνετε χρήση του ψύκτη για πάνω από μια βδομάδα, να πατάτε τα βρυσάκια να αδειάσει το νερό και να τον βγάζετε από την πρίζα, ώστε να μην έχουμε στάσιμα νερά κι αναπτύσσονται μικροοργανισμοί
ΒΙΝΤΕΟ ΕΥΚΟΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΨΥΚΤΗ ΝΕΡΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ
Τι Κάνετε Στις Διακοπές Με Τον Ψύκτη Σας;
Αφού είδατε έναν εύκολο τρόπο να καθαρίζετε τον ψύκτη σας, τώρα θα πρέπει να μάθετε και τη διαδικασία που χρειάζεται να κάνετε πριν φύγετε για τις διακοπές σας έτσι ώστε να κρατάτε τον ψύκτη σας στη βέλτιστη κατάσταση.
Σκεφτείτε ότι φεύγοντας αφήνατε πάνω στο τραπέζι της κουζίνας σας ένα ποτήρι νερό. Όταν θα γυρίζατε μετά από διακοπές 10-15 ημερών θα το πίνατε; Αν επίσης αυτό το ποτήρι ήταν κοντά στο παράθυρο της κουζίνας και το “έβλεπε” ο ήλιος, ίσως να βρίσκατε το ποτήρι και με λίγη άλγη (πρασινίλα). Θα πίνατε το νερό από το ποτήρι αυτό; Δεν νομίζω. Γιατί λοιπόν να πιείτε το νερό του ψύκτη μετά από 10-15 μέρες σε αχρηστία;
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο ψύκτης να αδειάζει από όλα τα νερά που περιέχει, όταν είναι σε αχρηστία πάνω από μία βδομάδα. Σε έναν ψύκτη νερού που δεν αδειάζουμε τα νερά, μπορεί να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί και αντί για εστία υγιεινής να γίνει εστία μόλυνσης, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος που θα περιγράψουμε παρακάτω δεν αφορά μόνο τον ψύκτη που αφήνουμε πίσω μας στο σπίτι. Αν έχουμε και ψύκτη στο εξοχικό, πρέπει να κάνουμε την ίδια διαδικασία. Είναι μια απλή διαδικασία που δεν χρειάζεται να είστε τεχνικός, και μπορείτε έτσι να έχετε τον ψύκτη σας σε άριστη κατάσταση.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε είναι η εξής:
- Κλείστε τους διακόπτες στην πίσω μεριά του ψύκτη και βγάλτε τον από την πρίζα.
- Α. Αν έχετε ψύκτη νερού με φιάλη εμφιαλωμένου: Αδειάστε και αφαιρέστε τη φιάλη και αφήστε ανοιχτή τη βαλβίδα του ψύκτη που κουμπώνει με την φιάλη
Β. Αν έχετε ψύκτη νερού βρύσης με φιάλη με φίλτρο: Αδειάστε πάλι όλη τη φιάλη και αφήστε την εκτός ψύκτη και ανοιχτή, ώστε να μην κρατήσει υγρασίες
Γ. Τέλος αν έχετε ψύκτη νερού δικτύου με φίλτρα και σύνδεση στην παροχή: Κλείστε την παροχή του νερού και αφαιρέστε την βαλβίδα του ψύκτη - Αδειάστε το υπόλοιπο νερό που έχει κρατήσει ο ψύκτης από όλα τα βρυσάκια και από την τάπα που βρίσκετε χαμηλά στο πίσω μέρος του ψύκτη.
ΠΡΟΣΟΧΉ: Κατά την επιστροφή, ακολουθείτε την ίδια διαδικασία που γίνεται και κατά την εγκατάσταση του ψύκτη. Πρώτα πρέπει να γεμίσει νερό ο ψύκτης και μόνο αφού τρέξει νερό από όλα τα βρυσάκια, μετά να μπει στην πρίζα.
Καθαρισμός για προστασία και από τον κορονοϊό
Επαναφέροντας την κανονικότητα, επαναφέρουμε και όποιες συσκευές, εξαρτήματα ή εργαλεία, είχαμε τόσες μέρες σε αχρηστία λόγω διακοπών. Σε αυτή την επαναφορά δεν εξαιρούνται και οι ψύκτες νερού. Αυτό σημαίνει ότι για να πιούμε νερό, μετά από τόσες μέρες αχρηστίας, όπως αναφέραμε και παραπάνω χρειάζεται μια διαδικασία. Αυτή η διαδικασία έχει σκοπό να φέρει το ψυκτικό μηχάνημα σε άριστη κατάσταση, κυρίως από θέμα υγιεινής, ώστε πίνοντας νερό να ευεργετούμαστε και όχι να μολυνόμαστε από επικίνδυνους μικροοργανισμούς, ιούς ή βακτήρια.
Πρέπει να έχουμε την γενική αίσθηση, ότι το νερό σε έναν ψύκτη νερού φιάλης, επειδή είναι πεντακάθαρο, χωρίς προσθήκη χλωρίου, χημικών ή άλλων ουσιών, είναι επίσης και πολύ ευαίσθητο, με αποτέλεσμα και να αναπτύσσει πολύ εύκολα βλαβερούς μικροοργανισμούς.
Η παραπάνω παρατήρηση μας οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα ότι πριν φύγουμε σε διακοπές θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε αδειάσει τελείως τον ψύκτη από τα νερά που περιέχει και να τον έχουμε βγάλει από την πρίζα. Αν δεν έχει γίνει αυτή η απλή διαδικασία να ξέρετε ότι ο ψύκτης σας δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση προς χρήση.
Αν όντως ξεχάσατε να βγάλετε τα νερά και το ρεύμα και θέλετε να κάνετε καθαρισμό στον ψύκτη σας ή καλέστε μας για να ορίσουμε ένα ραντεβού ή στείλτε μας ένα ενημερωτικό email θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας για να κλείσουμε ένα ραντεβού για τον καθαρισμό του ψυκτικού σας μηχανήματος.
Σε περίπτωση που έχετε προβλέψει και έχετε αδειάσει τον ψύκτη σας από νερά, η διαδικασία σωστής επαναλειτουργίας, είναι πολύ εύκολη:
1. Γεμίζεται τον ψύκτη με νερό. Αν είναι ψύκτης εμφιαλωμένου βάζετε νέα φιάλη. Αν είναι ψύκτης με φιάλη φίλτρου με νερό βρύσης, βάζετε φρέσκο νερό. Τέλος αν είναι ψύκτης με σύνδεση στο δίκτυο και φίλτρα, του ανοίγετε την παροχή του νερού,
2. Τσεκάρετε ότι τρέχει νερό από όλα τα βρυσάκια,
3. Βάζετε τον ψύκτη στην πρίζα και ανοίγετε στο πίσω του μέρος, έναν – έναν τους διακόπτες,
4. Αφού σβήσει το κόκκινο λαμπάκι του ζεστού, κλείνετε από πίσω τον ανάλογο διακόπτη,
5. Και πετάτε 5-7 ποτήρια νερού από το κάθε βρυσάκι.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι η γενική – τακτική καθαριότητα του ψύκτη, βοηθάει στην γενική καθαριότητα και υγιεινή του κόσμου που κάνει χρήση. Ειδικά αυτή την περίοδο που ο κορονοϊός (Covid-19), υπάρχει παντού και έχει υψηλό επίπεδο μεταδοτικότητας. Θα πρέπει λοιπόν συχνά μέσα στην μέρα, να καθαρίζουμε πολύ καλά τα κοινά σημεία χρήσης του ψύκτη. Όπως είναι για παράδειγμα τα βρυσάκια, οι φιάλες, τα ποτηράκια κλπ. και να μην ξεχνάμε να πλένουμε συχνά τα χέρια μας.
Για όποιες διευκρινίσεις σχετικά με τον καθαρισμό σε ψύκτες νερού βρύσης, ψύκτες νερού δικτύου και ψύκτες νερού εμφιαλωμένου, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας είτε να σας υποστηρίξουμε συμβουλευτικά είτε να αναλάβουμε εμείς τη συντήρηση του ψύκτη. Η Oasis μπορεί να αναλάβει την επισκευή σε όλους τους τύπους ψυκτών νερού.