Νερό εμφιαλωμένο ή από τη βρύση;
Πολλές φορές αναρωτιόμαστε για το νερό που πίνουμε αν είναι κατάλληλο ή όχι για μας και την οικογένειά μας. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι σαφής γιατί υπάρχει νερό από τη βρύση ακατάλληλο ή μη, νερό εμφιαλωμένο, ακατάλληλο η όχι, ή νερό από ειδικά φίλτρα νερού που κι εκεί το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το ιδανικό.
1Α. Κατάλληλο νερό από τη βρύση
Σε περιοχές που το νερό του δικτύου είναι πόσιμο και γίνεται μια σωστή συντήρηση στο δίκτυο και χλωρίωση, μια φίλτρανση του νερού με ένα φίλτρο πολυπροπυλενίου για τις ακαθαρσίες του νερού κι έναν ενεργό άνθρακα για την κατακράτηση των χημικών και τη βελτίωση της γεύσης, είναι αρκετό για να έχουμε ένα νερό στο ποτήρι μας, πολλή καλής ποιότητας.
* Μπορείτε να κάνετε χρήση και σε ψύκτες νερού βρύσης που συνδυάζουν και φίλτρο για καθαρό πόσιμο νερό βρύσης.
Τι μπορούμε να κάνουμε στην περίπτωση που το νερό του δικτύου είναι ακατάλληλο και μη πόσιμο;
1Β. Ακατάλληλο νερό από τη βρύση
Στην περίπτωση που το νερό του δικτύου μιας περιοχής είναι ακατάλληλο προς πόση, μετρημένο επίσημα από τις υπεύθυνες αρχές του Δήμου, έχοντας μέσα βαρέα μέταλλα, νιτρικά, μικροοργανισμούς ή αυξημένα άλατα, φυσικά ένα τέτοιο νερό δεν είναι κατάλληλο για χρήση, ούτε καν με μια συμβατική φίλτρανση (πχ. με φίλτρο ενεργού άνθρακα). Αυτό το νερό χρειάζεται ειδική φίλτρανση από αντίστροφή όσμωση, η οποία κάνει υψηλού επιπέδου φίλτρανση στο νερό δίνοντας ένα νερό απαλλαγμένο από όλες τις παραπάνω βλαβερές ουσίες. Ανάλυση για το σύστημα αντίστροφης όσμωσης θα κάνουμε σε επόμενη ανάρτηση σχετικά με τα φίλτρα νερού.
Τέλος, σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης αντίστροφης όσμωσης για τη βελτίωση του νερού, αναγκαστικά θα γίνει χρήση είτε ελεγμένης πηγής – γεώτρησης, είτε εμφιαλωμένου νερού.
Ποιες είναι οι παγίδες που μπορεί να κρύβονται στο εμφιαλωμένο νερό και να το κάνουν ακατάλληλο;
2. Εμφιαλωμένο νερό
Το 99% από τα εμφιαλωμένα νερά, ξεκινάνε από το εργοστάσιο εμφιάλωσης σε άριστη κατάσταση και ποιότητα. Αν δεν ξεκινούσαν, πολύ απλά, το εμφιαλωτήριο δε θα μπορούσε να πάρει άδεια για να λειτουργήσει ή, με μια απλή καταγγελία, θα μπορούσε να κλείσει.
Το μεγάλο πρόβλημα – “αγκάθι” στην ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού είναι η μεταφορά κι η αποθήκευσή του. Ένα εμφιαλωμένο νερό που έχει μεταφερθεί με ανοιχτό φορτηγό και το έχει δει ήλιος, αυτόματα είναι ακατάλληλο. Η υπεριώδης ακτινοβολία που περνάει μέσα στο μπουκάλι, μπορεί να ενεργοποιήσει τα αυγά μικροοργανισμών που είναι σε λανθάνουσα κατάσταση ζωής (είναι σα να είναι νεκρά, αλλά δεν είναι) με αποτέλεσμα να αναπτυχθούν στο νερό κι άμεσα να το κάνουν ακατάλληλο για χρήση. Επίσης, το υλικό της φιάλης, σε αυξημένη θερμοκρασία λόγω του ήλιου, αποσυντίθεται μερικώς, αφήνοντας μέσα στο νερό χημικές ουσίες.
Εξίσου σημαντική είναι κι η αποθήκευση του νερού. Επαγγελματική χώροι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να αποθηκεύσουν σωστά το εμφιαλωμένο νερό (πχ. περίπτερα χωρίς αποθηκευτικό χώρο), έχουν το ίδιο αποτέλεσμα με την περίπτωση κακής μεταφοράς και καθιστούν, για άλλη μια φορά, το νερό ακατάλληλο.
Άρα, το ιδανικό εμφιαλωμένο νερό είναι αυτό που εξασφαλίζει άριστη μεταφορά κι αποθήκευση, πράγμα πολλές φορές δύσκολο να το ξέρει ο καταναλωτής.
Από τις συσκευασίες του εμπορίου, η πλέον κατάλληλη, που αποτρέπει την αλλοίωση του νερού λόγω της υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση, είναι η συσκευασία εμφιαλωμένου νερού σε κούτα με φιάλες 10lt μιας χρήσης, κατάλληλης για ψύκτες νερού.
Χρειάζεται το νερό της βρύσης φίλτρανση; Μια ανάλογη ερώτηση είναι “χρειάζεται ο οργανισμός μας τα νεφρά;”
3. Φιλτραρισμένο νερό
Το νερό της βρύσης, πόσιμο ή μη, δεν είναι καλό για τον οργανισμό μας να το πίνουμε χωρίς φίλτρο. Για το μη πόσιμο νερό δε χρειάζεται καν να αναπτύξουμε το θέμα. Για το πόσιμο νερό έχουμε να πούμε ότι η περιεκτικότητα του σε χημικές ουσίες, αλλά κυρίως, η χρήση του χλωρίου για την απολύμανση του, επιβάλλουν τη χρήση φίλτρων νερού.
Το χλώριο φυσικά κι είναι απολυμαντικό και σε πάρα πολλή μικρή ποσότητα, δεν βλάπτει τον οργανισμό μας. Το γεγονός ότι έχει αποδειχθεί ως καρκινογόνος ουσία σε μεγάλες ποσότητες, συν το ότι στη ζωή μας όλα είναι προσθετικά – συσσωρευτικά, στην ουσία έχουμε λάβει μεγάλη ποσότητα χλωρίου, μετά από χρόνια κατανάλωσης χλωριωμένου νερού.
Άρα, το θέμα δεν είναι αν το νερό της βρύσης χρειάζεται φίλτρανση, αλλά το τι είδους φίλτρα νερού πρέπει να βάλουμε ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Όπως αναφέραμε και στην ανάρτηση για το νερό βρύσης, το πόσιμο νερό μιας περιοχής με ένα φίλτρο προπυλενίου, για τα χοντρά ξένα σώματα, κι ένα φίλτρο ενεργού άνθρακα για την κατακράτηση των χημικών, μας δίνει ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Το ακατάλληλο – μη πόσιμο νερό μιας περιοχής χρειάζεται υψηλή φίλτρανση αντίστροφης όσμωσης για να γίνει πόσιμο.
Τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε στην αντίστροφη όσμωση ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, είναι:
- Να βάλουμε όσο γίνεται καλύτερη μεμβράνη, η οποία είναι η “καρδιά” καθαρισμού του συστήματος
- Να δώσουμε στο σύστημα την κατάλληλη πίεση (κατάλληλη πίεση: άνω των 3 bar, ιδανική πίεση: 4-5 bar), ώστε να λειτουργήσει στο μέγιστο. Η σωστή πίεση στην αντίστροφη όσμωση είναι το άλφα και το ωμέγα για να αποδώσει η μεμβράνη τα μέγιστα στη φίλτρανση της. Εννοείται, πάντα, συνδυάζοντας τη μεμβράνη με τα κατάλληλα προφίλτρα και με τα φίλτρα για το τελικό, άριστο αποτέλεσμα του νερού.
- Τέλος, η σωστή συντήρηση των συστημάτων φίλτρανσης νερού, είναι πάρα πολλή σημαντική στη σωστή λειτουργία κάθε συστήματος φίλτρανσης.
Υπόμνημα: Νερό από πηγή – γεώτρηση
Πολλές φορές, οι κάτοικοι μιας περιοχής χρησιμοποιούν το νερό μιας πηγής ή μιας γεώτρησης βασισμένοι μόνο στο ότι κάποιο άλλοι τη χρησιμοποίησαν πριν από αυτούς χωρίς να πάθουν κάτι. Όμως, το ότι μια πηγή ήταν καλή κάποτε, δε σημαίνει ότι είναι καλή και τώρα.
Το νερό στον υδροφόρο ορίζοντα επικοινωνεί μέσα από διαύλους, εσωτερικούς ποταμούς – “φλέβες”, που σημαίνει ότι μπορεί, πάρα πολύ εύκολα, αν υπάρχει μόλυνση, όχι απαραίτητα και σε κοντινή περιοχή, να γίνει ακατάλληλο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι μια πηγή ή γεώτρηση, ακόμα κι αν έχει ελεγχθεί για την ποιότητά της, θα πρέπει να ελέγχετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να βλέπουμε ότι συνεχίζει να βγάζει καλό νερό.