Τις τελευταίες δεκαετίες τα επίπεδα της μόλυνσης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολύ υψηλά. Αυτό οφείλεται σε πάρα πολλούς παράγοντες όπως τα αστικά λύματα, τα βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα, τα απορρυπαντικά, τα πλαστικά, οι πυρκαγιές, ο αμίαντο, καθώς και σε πολλές άλλες πηγές ρύπανσης που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια. Όλη αυτή η μόλυνση έχει επιβαρύνει και την ποιότητα του νερού, έχοντας άμεσες επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Το πόσιμο νερό στην Ελλάδα
Η περιοχές στην Ελλάδα με ακατάλληλο – μη πόσιμο νερό, όλο και πληθαίνουν. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιοχές στην Ελλάδα, στις οποίες έχουν εντοπιστεί σημαντικά προβλήματα ρύπανσης σε θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, αλλά και ακατάλληλα δίκτυα παροχής νερού δικτύου, με κύριο αντίκτυπο τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το πόσιμο νερό θα πρέπει να είναι καθαρό, απαλλαγμένο από κάθε ουσία που το αλλοιώνει. Επιπλέον, θα πρέπει να είναι άχρωμο, άοσμο και να έχει ευχάριστη γεύση. Τέλος, θα πρέπει να μην περιέχει οργανικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα μικρόβια, καθώς και τα επίπεδα σκληρότητας να μην είναι υψηλά. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται ακατάλληλο και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία.
Στην Ελλάδα πολλά πόσιμα νερά είναι υπόγεια, γεγονός που ευνοεί κατά πολύ την ποιότητά τους, σε σύγκριση με τα νερά της επιφάνειας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν αυτά περνούν από διάφορα αμμοχάλικα ή πετρώματα, αυτά λειτουργούν σαν βιολογικά φίλτρα, απορροφώντας όλους τους μικροοργανισμούς και τους ρύπους, αλλά συγχρόνως ενισχύουν το νερό σε ιχνοστοιχεία.
Παράγοντες που καθιστούν το νερό ακατάλληλο
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί επιστημονικά με επανειλημμένες μετρήσεις, ότι τα υπόγεια νερά έχουν μολυνθεί επικίνδυνα σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας και ο υδροφόρος ορίζοντας σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα παρουσιάζει δραματικά επίπεδα μόλυνσης.
Επίσης, ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται σε μεγάλο βαθμό στην ελληνική επικράτεια είναι η υφαλμύρωση. Ένα σημαντικό πρόβλημα που επηρεάζει κατά πολύ την ποιότητα του νερού, το οποίο εντοπίζεται σε παράκτιες περιοχές, πολλά νησιά, κυρίως του Αιγαίου Πελάγους αλλά και του Ιονίου, στη Χαλκιδική και σχεδόν σε όλες τις «χαμηλές» περιοχές, ακόμα και της Αττικής. Πλέον ο αριθμός γεωτρήσεων είναι πολύ μεγάλος, με αποτέλεσμα να πέφτει η στάθμη γεώτρησης – άντλησης, έτσι το θαλασσινό νερό αναμειγνύεται με το νερό της ύδρευσης και το σκληραίνει, ενισχύοντας το σε άλατα και ρυπαντές.
Ωστόσο, ο υδροφόρος ορίζοντας υποβαθμίζεται ποιοτικά και από άλλες αιτίες που οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα και πιο συγκεκριμένα στην αγροτική και βιομηχανική. Οι υπερλιπάνσεις των εδαφών, η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων με χρήση πολύ δυνατών χημικών, τα απόβλητα των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και των βιομηχανιών – βιοτεχνιών, ελλείψει πλήρους συστήματος βιολογικού καθαρισμού, οδηγούν σε υπερβολική ρύπανση των υπόγειων νερών.
Εξίσου σημαντικά προβλήματα όμως παρατηρούνται και στις μεγαλουπόλεις. Είναι τα απαρχαιωμένα δίκτυα ύδρευσης.
Τα δίκτυα στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ παλιά κάτι που σημαίνει ότι το νερό ρυπαίνεται μέσα από το δίκτυο. Έτσι, γίνεται «υπερχλωρίωση» στο νερό, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την αποφυγή μολύνσεων από βλαβερούς μικροοργανισμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές μπορεί το νερό της βρύσης, σε τέτοιες περιοχές, να μυρίζει χλώριο (σαν χλωρίνη).
Το περιβαλλοντικό φορτίο από βαρέα μέταλλα είναι επίσης ένα ζήτημα που έχει αυξηθεί αισθητά τις τελευταίες δεκαετίες, λόγω της ραγδαίας βιομηχανικής ανάπτυξης.
Η συσσώρευση των βαρέων μετάλλων στο έδαφος, δεδομένου ότι δεν μπορούν να διασπαστούν, τα ενσωματώνει αυτόματα στην τροφική αλυσίδα, καθώς ανιχνεύονται τόσο στα τρόφιμα, όσο και στο νερό. Ο κίνδυνός τους οφείλεται στην τοξικότητα που παρουσιάζουν, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει βασικές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού όπως είναι τα νεύρα, οι ορμόνες, η πέψη κα.
Επιστημονικά αποδεδειγμένα, η μακροχρόνια χρήση βαρέων μετάλλων είναι κύρια αιτία ανάπτυξης καρκίνων.
Η Μόνη Λύση για καθαρό πόσιμο νερό!
Εδώ και αρκετά χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναπτυχθεί διάφορα φίλτρα νερού που το καθένα κάνει και μια διαφορετική κατακράτηση. Τα μόνα όμως φίλτρα νερού που μπορούν να φιλτράρουν και να κατακρατήσουν όλους τους ανωτέρω επιβλαβείς παράγοντες και να δώσουν ένα πραγματικά πεντακάθαρο νερό για οικιακή ή επαγγελματική χρήση, απαλλάσσοντας τον καταναλωτή από το κόστος και την κούραση της αγοράς εμφιαλωμένου νερού, είναι τα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης. Είναι η πιο εξελιγμένη μορφή επεξεργασίας νερού που διαθέτουμε μέχρι και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο, και μάλιστα με ευρεία εφαρμογή.
Η πρώτη βιομηχανική της χρήση εντοπίζεται τη δεκαετία του ‘70, χάρις την οποία κατάφερε να αφαλατωθεί το θαλασσινό νερό.
Πώς λειτουργεί ένα φίλτρο νερού αντίστροφης όσμωσης;
Η τεχνολογία της αντίστροφης όσμωσης είναι προς το παρόν η καλύτερη τεχνολογία φίλτρανσης του νερού στον κόσμο, με δυνατότητα εξάλειψης των βλαβερών ουσιών, σε ποσοστό 99% και ποσοστό απόρριψη μολυσμένου νερού σε ποσοστό 70 – 90%. Παρέχει τον υψηλότερο σε βαθμό καθαρισμό υγρών από μολυσματικούς παράγοντες, σε σύγκριση με όλες τις άλλες κοινές μεθόδους φίλτρανσης και απομακρύνει από το νερό όλους τους βλαβερούς παράγοντες (τα άλατα, τα βαρέα μέταλλα, τους βλαβερούς μικροοργανισμούς κλπ), με τη βοήθεια ειδικών φίλτρων & μεμβρανών οι οποίες κάνουν και την λεγόμενη υπερφίλτρανση, η οποία είναι η καρδιά της όσμωσης.
Η αντίστροφη όσμωση, γνωστή και ως R.O. (Reverse Osmosis), είναι μια διαδικασία κατά την οποία το νερό αφαλατώνεται – απιονίζεται, περνώντας μέσω της ημιδιαπερατής μεμβράνης, στην οποία οδηγείται υπό πίεση. Για αυτό και για να λειτουργήσει σωστά πρέπει το δίκτυο του νερού να έχει πίεση πάνω από 4 bar. Αυτό αν δεν ισχύει, θα πρέπει να ενισχυθεί η πίεση στην όσμωση μέσω αντλίας.
Όσμωση
Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η παραπάνω διαδικασία, καλό είναι πρώτα να γίνει μία αναφορά στη φυσική διαδικασία της όσμωσης.
Όπως γνωρίζουμε, η όσμωση αποτελεί ένα φυσικό φαινόμενο και μία από τις σημαντικότερες διαδικασίες που γίνονται στη φύση. Ένα απλό καθημερινό παράδειγμα όσμωσης είναι όταν οι ρίζες των φυτών απορροφούν νερό από το έδαφος και τα νεφρά μας απορροφούν νερό από το αίμα μας.
Κατά την όσμωση, ένα διάλυμα χαμηλής συγκέντρωσης αλάτων, έχει τη φυσική τάση να “μεταναστεύει” σε ένα διάλυμα με υψηλότερη συγκέντρωση αλάτων, όταν ενδιάμεσα υπάρχει μία ημιδιαπερατή μεμβράνη.
Μια τέτοια μεμβράνη επιτρέπει τη διέλευση μόνο ορισμένων ατόμων ή μορίων προς την άλλη πλευρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας της είναι μια πόρτα με σίτα. Η σίτα επιτρέπει μόρια αέρα να διέρχονται αλλά όχι έντομα ή οτιδήποτε άλλο μεγαλύτερο από τις οπές της σίτας.
Τεχνολογία αντίστροφης όσμωσης
Η αντίστροφη όσμωση, συνεπώς, είναι η διαδικασία της όσμωσης, αντίστροφα. Τη στιγμή που η όσμωση συμβαίνει με φυσικό τρόπο, για να αντιστραφεί η διαδικασία της, πρέπει να εφαρμοστεί η απαιτούμενη ενέργεια στο πιο αλατούχο διάλυμα.
Η λειτουργία της αντίστροφη όσμωση βασίζεται στη χρήση μίας αντλίας υψηλής πίεσης που στόχο έχει να αυξήσει την πίεση στην πλευρά του αλατούχου διαλύματος και να ωθήσει το νερό στην ημιδιαπερατή μεμβράνη, αφήνοντας πίσω σχεδόν όλους τους ρύπους (περίπου 95% έως 99%) των διαλυμένων αλάτων στην γραμμή απόρριψης.
Η πίεση που ασκείται στο νερό μέσω της μεμβράνης, πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τη φυσική ωσμωτική πίεση, με σκοπό το νερό τελικώς να αφαλατωθεί (απομεταλλωθεί ή να απιονισθεί).
Στάδια φίλτρανσης του νερού
Το σύστημα καθαρισμού νερού αντίστροφης όσμωσης ξεκινάει φιλτράροντας το νερό αρχικά σε 3 στάδια, φιλτράροντας τις πιο “χοντρές” και προετοιμάζοντας το νερό ώστε να κάνει την σωστή υπερφίλτρανση η μεμβράνη.
Στάδιο 1 – Προετοιμασία νερού
Στο πρώτο στάδιο, η φίλτρανση απομακρύνει τα σωματίδια του νερού και προστατεύει τα επόμενα στάδια από το να βουλώσουν.
Το φίλτρο που χρησιμοποιείται είναι πολυπροπυλενίου ή αλλιώς φίλτρο στερεών, η σωστή διαπερατότητα του οποίου πρέπει να είναι στα 5 microns (5 χιλιοστά του χιλιοστού).
“Με τον όρο διαπερατότητα, εννοούμε τη διάμετρο των τρυπών που προσπαθεί να διαπεράσει το νερό.”
Στάδιο 2 & 3 – Βελτίωση νερού
Στο δεύτερο και τρίτο στάδιο, η φίλτρανση συνεχίζεται με τη χρήση φίλτρων ενεργού άνθρακα με διαπερατότητα 5 microns, με σκοπό την απομάκρυνση του χλωρίου και άλλων χημικών ουσιών, προετοιμάζοντας το νερό κατάλληλα για το επόμενο στάδιο που είναι η μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης μπορεί να χαλάσει από το χλώριο και τα χημικά και όχι από τα χώματα, όπως είθισται να πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Για το λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό να δοθεί σημασία στην ποιότητα των παραπάνω φίλτρων.
Σχήμα που δείχνει τη διαδικασία της αντίστροφης ώσμωσης.
Η άσκηση της πίεσης Α στο διάλυμα Β το ωθεί μέσα από τη μεμβράνη D, όπου εξέρχεται στο λιγότερο πυκνό διάλυμα E και συλλέγεται.
Στάδιο 4 – Μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης
Αμέσως μετά τα τρία πρώτα στάδια φίλτρανσης, σειρά έχει η μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης, η διαπερατότητα της οποίας πρέπει να είναι στα 0,0001 microns (0,1 χιλιοστό του χιλιοστού)
Στο στάδιο αυτό, απομακρύνονται τα άλατα, τα νιτρικά, το αρσενικό, τα μικρόβια, τα βακτήρια και όλες οι βλαβερές ουσίες που δεν μπορούν να αφαιρεθούν από τα φίλτρα ενεργού άνθρακα. Έπειτα, το νερό αποθηκεύεται στη δεξαμενή (ή βαρελάκι) που υπάρχει δίπλα από τα φίλτρα.
Στάδιο 5 – Ενίσχυση ιχνοστοιχείων
Φίλτρο νερού ιχνοστοιχείων.
Το νερό που εξέρχεται από τη μεμβράνη είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους ακαθαρσίες, σκουριές, άλατα, οργανικές ουσίες, λιπάσματα, παρασιτοκτόνα, μέχρι και κάθε είδους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, βακτήρια και ιούς, τα οποία απορρίπτονται στην αποχέτευση μαζί µε ένα ποσοστό νερού. Όμως μαζί με αυτά έχουν απορριφθεί και κάποια ωφέλιμα άλατα για τον οργανισμό που συντελούν και στην φυσική γεύση του νερού.
Αυτή την εργασία κάνει το φίλτρο ιχνοστοιχείων, ενισχύοντας το νερό σε ωφέλημα μεταλλικά άλατα που έχουν απορριφθεί μέσω της όσμωσης.
Στάδιο 6 – Βελτίωση γεύσης
Το τελευταίο στάδιο φίλτρανσης στο οποίο γίνεται χρήση ενός φίλτρου νερού από κοκκώδη ενεργό άνθρακα από φλοιό καρύδας, στοχεύει στη βελτίωση της γεύσης του νερού. Ως αποτέλεσμα, το νερό είναι κρυστάλλινο και έχει ευχάριστη οσμή και γεύση.
Που χρησιμοποιείται η αντίστροφη όσμωση
Οι περιπτώσεις που προτείνεται η χρήση φίλτρων νερού αντίστροφης όσμωσης είναι:
- παράκτιες ή νησιώτικες περιοχές με αυξημένη περιεκτικότητα σε θαλασσινό νερό
- περιοχές με εκτεταμένη γεωργική δραστηριότητα, όπου εντοπίζονται υψηλά νιτρικά ιόντα, φυτοφάρμακα, απόβλητα
- περιοχές με αυξημένη συγκέντρωση τοξικών μετάλλων (π.χ. εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, κ.α.)
- απαρχαιωμένο δίκτυο νερού
- κακές γεωτρήσεις με αυξημένους βλαβερούς μικροοργανισμούς
Οφέλη αντίστροφης όσμωσης στην καθημερινότητα
Η μέθοδος της αντίστροφης όσμωσης είναι η μοναδική μέθοδος φίλτρανσης παγκοσμίως που μετατρέπει το μη πόσιμο νερό σε πόσιμο, γεγονός που διευκολύνει κατά πολύ την καθημερινότητα μέσα σε ένα σπίτι. Άφθονη κατανάλωση καθαρού νερού από όλη την οικογένεια, ασφαλές μαγείρεμα, και φυσικά απαλλαγή από αλλεργίες ή μολύνσεις.
Επιπλέον η όσμωση, παρατείνει τη διάρκεια ζωής των οικιακών συσκευών (σίδερα, καφετιέρες κ.λπ.), ενώ λόγω της υψηλής φίλτρανσης όλες οι παρασκευές στις οποίες χρησιμοποιείται έχουν καλύτερη γεύση.
> Χαρακτηριστική χρήση σε μηχανές καφέ espresso, αναδεικνύοντας έτσι κατά πολύ τη γεύση και το άρωμα του καφέ!
Πρόκειται για τον ασφαλέστερο και πιο αποδοτικό τρόπο καθαρισμού του νερού δικτύου, με κυριότερο πλεονέκτημα την απόκτηση μια υγιούς ζωής.
Σε περίπτωση που θέλετε να τοποθετήσετε ένα φίλτρο νερού αντίστροφης όσμωσης στο σπίτι, το εξοχικό ή τον εργασιακό σας χώρο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε απευθείας με έναν εκπρόσωπο της OASIS – Ψύκτες & Φίλτρα Νερού στο 210.6000.621, προκειμένου να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές και την κατάλληλη καθοδήγηση.
OASIS | Ψύκτες & Φίλτρα Νερού, η ποιότητα που σας αξίζει!