“Νερό Αρχή Των Πάντων” Κατά Τον Θαλή Τον Μιλήσιο Και Ένα Από Τα Τέσσερα Βασικά Στοιχεία Κατά Τον Αριστοτέλη.
Το νερό συμμετείχε σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του πλανήτη και κινείται αέναα, με διάφορες “αμφιέσεις”, εναλλασσόμενο στις τρεις καταστάσεις του, μεταξύ γης και ουρανού.
Οι ωκεανοί ρύθμισαν το κλίμα και αποτέλεσαν το λίκνο κάθε έμβιου πλάσματος. Εάν ο ανθρώπινος νους μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από τα νερά των ωκεανών και το σημαντικό ρόλο, που παίζει η τεράστια αυτή μάζα νερού στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ βιοτικών, αβιοτικών και κλιματολογικών παραγόντων, η συμπεριφορά μας απέναντι σε αυτό το αγαθό θα ήταν διαφορετική.
Μάθε λοιπόν τα πάντα για το πολυτιμότερο αγαθό που μας παρέχει η φύση, το νερό.
Όξινο ή αλκαλικό εμφιαλωμένο νερό; Ας δούμε την τιμή του pH
Όσον αφορά το pH (puissance hydrogen), δηλώνει τη συγκέντρωση ιόντων υδρογόνου στο νερό. Όταν η τιμή του pH είναι κάτω του 7, το νερό είναι όξινο, όταν είναι 7 το νερό είναι ουδέτερο. Όταν όμως είναι άνω του 7 και έως 14, το νερό χαρακτηρίζεται αλκαλικό.
Συγκριτικά αναφέρουμε ότι το pH του ξιδιού κυμαίνεται στο 2,5, της ντομάτας στο 3,5, του καφέ στο 4,5 και της μαγειρικής σόδας στο 8,5. Τα επιτρεπόμενα όρια του pH στο επιτραπέζιο νερό είναι 6,5-9,5. Για το φυσικό μεταλλικό νερό όμως η πιο πρόσφατη κοινοτική οδηγία (2003/40) δεν αναφέρει όρια. Να ξέρετε, επίσης, ότι τα ανθρακούχα νερά (είτε με προσθήκη CO2 είτε τα φυσικώς ανθρακούχα) είναι πιο όξινα από τα μη ανθρακούχα.
Επιπλέον, ένας ακόμη δείκτης της αλκαλικότητας του νερού είναι η ανθρακική ρίζα CO3. Μια ιδιαίτερη μορφή του άνθρακα μέσα στο νερό, που είναι παρούσα όταν το pH υπερβαίνει το 8,2 (αναγράφεται στην ετικέτα).
Το Χρονικό Της Μόλυνσης Του Ασωπού
Πριν γίνει περαιτέρω ανάλυση για το όξινο νερό, θα αναφέρουμε ένα παράδειγμα που αφορά τη μόλυνση του Ασωπού και πως από πεντακάθαρος εξελίχθηκε σε μολυσμένος.
- 1940-1960: Το νερό στον Ασωπό ποταμό κυλούσε πεντακάθαρο. Τους θερινούς μήνες οι άνθρωποι κολυμπούσαν στο ποτάμι. Οι νοικοκυρές έπλεναν την προίκα και τις φλοκάτες τους, οι οποίες καθάριζαν από την ορμή των νερών. Το νερό ήταν πόσιμο. Ξεδιψούσαν οι ίδιοι, τα ζώα τους και πότιζαν με αυτό τις σοδειές τους.
- 1969: Ένα κομμάτι του Ασωπού χαρακτηρίζεται αποδέκτης βιομηχανικών αποβλήτων. Αυτή είναι αρχή της μετατροπής του σε… αποχετευτικό αγωγό.
- 1979: Το σύνολο του ποταμού χαρακτηρίζεται αγωγός λυμάτων των βιομηχανιών που εδρεύουν στις γύρω περιοχές. Ενώ την ίδια εποχή αγνοείται οδηγία της ΕOΚ για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Από τα 141 είδη πτηνών που συναντώνται στον υγρότοπο του Ασωπού, τα 31 εντάσσονται στο παράρτημα της οδηγίας.
- 1982: Στο Χαλκούτσι, στο σημείο όπου εκβάλλει ο Ασωπός εμφανίζονται ψόφια ψάρια. Τα άρθρα των τοπικών εφημερίδων και η αλληλογραφία φορέων και κατοίκων της περιοχής με τους αρμόδιους παράγοντες επισημαίνουν το πρόβλημα και ασκούν πιέσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
- 1996: Το ΥΠΕΧΩΔΕ αναθέτει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την εκπόνηση μελέτης για τη διάσωση του Ασωπού. Η μελέτη προέβλεπε τη δημιουργία κοινού αγωγού που θα δεχόταν τα λύματα και θα τα οδηγούσε σε κεντρική μονάδα επεξεργασίας στον Αυλώνα. Η μελέτη ολοκληρώθηκε, αλλά όσα προβλέπονταν δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
- 2000: Μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα αναλύσεων νερού, ο Δήμος Οινοφύτων ενημερώνει την ΕΥΔΑΠ για την επείγουσα ανάγκη υδροδότησης του Δήμου.
- 2007: Αποτελέσματα μετρήσεων δείχνουν ότι το χρώμιο ξεπερνά τα όρια. Μολύνει πλέον και το πόσιμο νερό της περιοχής των Oινοφύτων. Έπειτα από 38 χρόνια, οι αρμόδιοι συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος. Αρχίζουν να συζητούν για τη σωτηρία του ποταμού και υπόσχονται δυναμικές λύσεις, όπως είναι η εξυγίανση και η απορρύπανση του, καθώς και η υδροδότηση όλων των δήμων της περιοχής από την ΕΥΔΑΠ. Oι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος χτενίζουν την περιοχή, προκειμένου να εντοπίσουν τους κρυφούς αγωγούς των τοξικών αποβλήτων.
Σε Έναν Όξινο Κόσμο, Το Αλκαλικό Νερό Δίνει Τη Λύση
Η εποχή λοιπόν που ζούμε, χαρακτηρίζετε από την οξύτητά της, σε όλα τα επίπεδα. Από την διατροφή μας, το νερό, τον αέρα, το περιβάλλον γενικά, ακόμα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
Ένα όξινο περιβάλλον δημιουργεί σε ένα οργανισμό ελεύθερες ρίζες και ανισορροπία, με αποτέλεσμα την κακή υγεία. Πολλές από τις ασθένειες που ”θερίζουν” στην εποχή μας όπως ο καρκίνος, έχουν την ρίζα τους στην οξείδωση που δέχεται ο οργανισμός από τον τρόπο και τον τόπο που ζει και τρέφεται.
Μεγάλο μέρος της οξείδωσης του οργανισμού οφείλεται στον τρόπο ζωής. Η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, η μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολίες, η μεγάλη χρήση χημικών και τέλος ο αφύσικος τρόπος ζωής, κυρίως στις πόλεις, με το υπερβολικό άγχος και τους πολύ γρήγορους ρυθμούς, οξειδώνουν απίστευτα τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι συνθήκες ασθενειών.
Το κατάλληλο περιβάλλον για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι το ουδέτερο
Για να μπορέσουμε ένα περιβάλλον από όξινο να το κάνουμε ουδέτερο, αρκεί να το ”αναμείξουμε” με ένα αλκαλικό, και το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο.
Ένα πολύ απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε την δημιουργία ουδέτερου περιβάλλοντος (με pH 7), είναι το εξής:
Αν σε ένα ποτήρι αναμείξουμε 100γρ. νερού με όξινο pH 6, και άλλα 100 γρ. με αλκαλικό pH 8, το αποτέλεσμα που θα προκύψει είναι 200γρ. νερού με ουδέτερο pH 7.
Ισορροπημένος Τρόπος Ζωής – Αυτοϊαση
Όπως είδαμε και παραπάνω, το ουδέτερο pH στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας. Και αυτό γιατί του προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για πραγματική ισορροπία κι υγεία.
Ένας οργανισμός που ζει ισορροπημένα, κι όπως αναφέραμε, η ισορροπία βασίζεται στον τρόπο και τόπο που ζούμε και φερόμαστε, ζει και με υγεία. Ένας ισορροπημένος οργανισμός, κατά Ιπποκράτη, έχει τη δυνατότητα αυτοϊασης. Της λειτουργίας δηλαδή, του ίδιου του οργανισμού σε συνθήκες ισορροπίας – υγείας να μπορεί να βρίσκει ο ίδιος τις λύσεις και να θεραπεύεται.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην εποχή μας πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από θέματα υγείας χωρίς οι γιατροί να μπορούν να τους δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Η ρίζα αυτού του φαινομένου βασίζεται στην έλλειψη ισορροπίας κι άρα αυτοϊασης.
Βαρέα Μέταλλα Στο Πόσιμο Νερό
Στην εποχή μας, με την αυξημένη βιομηχανική ανάπτυξη καθώς και την αλόγιστη χρήση χημικών, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει επιβαρυνθεί με διάφορα χημικά, τοξίνες και βαρέα μέταλλα σε υπερβολικό βαθμό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αυτό το ακατάλληλο νερό για την υγεία, να διανέμεται μέσω του υδροφόρου ορίζοντα, στις λίμνες και τα ποτάμια. Από εκεί διανέμεται στο δίκτυο διανομής νερού σε κατοικήσιμες περιοχές και τέλος στο ποτήρι του νερού που θα πιούμε.
Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πάρα πολλές με πολύ βλαβερά αποτελέσματα.
Μερικές από τις βλαβερές συνέπειες είναι: οι αυτοάνοσες ασθένειες με κορυφαίο τον καρκίνο, η υψηλή πίεση, η απώλεια μνήμης, η αυξημένη χοληστερόλη, οι αλλεργίες, η κατάθλιψη, η αλλαγή διάθεσης, η οξυθυμία, η απώλεια συγκέντρωσης, η επιθετική συμπεριφορά, οι αϋπνίες, η νευροπάθεια, η κούραση, η δυσλεξία, τα τριγλυκερίδια, η χρόνια κούραση.
Βαρέα μέταλλα
Ως βαρέα μέταλλα χαρακτηρίζονται τα μέταλλα με ατομικό βάρος μεγαλύτερο του σιδήρου (Fe).
Ο όρος “βαρέα μέταλλα”, αναφέρεται κυρίως στον μόλυβδο (Pb), τον υδράργυρο (Hg), τον χαλκό (Cu), το κάδμιο (Cd), και το χρώμιο (Cr).
Τα βαρέα μέταλλα είναι φυσικά συστατικά του φλοιού της γης. Δεν μπορούν να διασπαστούν σε απλούστερες μορφές ή να καταστραφούν.
Αναλυτικά
- Χαλκός: Αν υπερβούμε την σωστή ημερήσια δόση σε χαλκό είναι δυνατόν να εμφανιστούν νεφρικές και ηπατικές διαταραχές. Είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμμετέχει στην ανάπτυξη του αγγειακού και σκελετικού συστήματος, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
- Κάδμιο: Το κάδμιο σε χρόνια έκθεση και τοξικές συγκεντρώσεις, είναι δυνατόν να προκαλέσει νεφρικές και ηπατικές βλάβες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει υπογονιμότητα στους άνδρες και καρκινογένεση.
- Χρώμιο: Το εξασθενές χρώμιο προκαλεί καρκινογένεση, ηπατικές και νεφρικές διαταραχές, δερματίτιδες. Όταν εισέρχεται από την αναπνευστική οδό είναι δυνατόν να προκαλέσει εκτός από καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια βρογχίτιδα.
- Μόλυβδος: Προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα (και κυρίως στον παιδικό πληθυσμό σχετίζεται με προβλήματα πνευματικής καθυστέρησης), ηπατικές και νεφρικές βλάβες, ευνοεί την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, και καρκινογένεση.
- Αρσενικό: Συγκεντρώνεται στους μύες, τον εγκέφαλο, την σπλήνα, τα νεφρά, την καρδιά, τα μαλλιά και τα νύχια. Η δηλητηρίαση από αρσενικό προκαλεί παράλυση νευρικού συστήματός, κώμα, ως και θάνατο. Η χρόνια έκθεση προκαλεί μυϊκή ατονία, απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, τριχόπτωση και καρκινογένεση.
- Υδράργυρος: Ανιχνεύεται κατά κύριο λόγο στα ψάρια που προέρχονται από επιβαρυμένες περιοχές, και συγκεντρώνεται στο ήπαρ και τους νεφρούς προκαλώντας αντιστοίχως βλάβες. Προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί προβλήματα που σχετίζονται με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών, και καρκινογένεση.
Εξάλειψη Με Φίλτρα Και Ψύκτες Νερού
Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσετε να καθαρίσετε ένα νερό που περιέχει βαρέα μέταλλα είναι τα φίλτρα νερού αντίστροφης όσμωσης. Σε περίπτωση που θέλετε να συνδυάσετε καθαρό και κρύο νερό, υπάρχουν ψύκτες νερού δικτύου με φίλτρα αντίστροφης όσμωσης που σας παρέχουν αυτή τη δυνατότητα.
Ποιότητα Πόσιμου Νερού: πώς την αναγνωρίζω;
Η ποιότητα του νερού αναφέρεται στα χημικά, φυσικά, βιολογικά και ραδιολογικά χαρακτηριστικά του νερού. Είναι ένα μέτρο των συνθηκών του νερού σχετικά με τις απαιτήσεις ενός ή περισσότερων βιοτικών ειδών και/ή σε οποιαδήποτε ανθρώπινη ανάγκη ή σκοπό. Συνήθως χρησιμοποιείται ως αναφορά σε ένα σύνολο προτύπων ως προς το οποίο η συμβατότητα μπορεί να υπολογιστεί. Τα πιο συνηθισμένα πρότυπα χρησιμοποιούνται για αξιολόγηση της ποιότητας του νερού ως προς την υγεία των οικοσυστημάτων, την ασφάλεια της ανθρώπινης επαφής και του πόσιμου νερού.
Στον καθορισμό των προτύπων, οι υπηρεσίες κάνουν πολιτικές και τεχνικές/επιστημονικές αποφάσεις ως προς το πώς θα χρησιμοποιηθεί το νερό. Στην περίπτωση των φυσικών υδάτινων μαζών, εκτελούν κάποιες λογικές εκτιμήσεις των αρχικών συνθηκών. Διαφορετικές χρήσεις εγείρουν διαφορετικά θέματα και συνεπώς εξετάζονται από διαφορετικά πρότυπα. Οι φυσικές υδάτινες μάζες ποικίλουν ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι περιβαλλοντικοί επιστήμονες εργάζονται για να κατανοήσουν πώς λειτουργούν αυτά τα συστήματα. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην ταυτοποίηση των πηγών και της συμπεριφοράς των ρυπαντών. Νομικοί του περιβάλλοντος και οι πολιτικοί εργάζονται για να καθορίσουν νομοθεσίες. Σκοπός είναι η διατήρηση του νερού στην κατάλληλη ποιότητα για την προβλεπόμενη χρήση.
Η μεγάλη πλειοψηφία των επιφανειακών υδάτων του πλανήτη δεν είναι ούτε πόσιμα, ούτε τοξικά. Αυτό παραμένει αληθές όταν το θαλάσσιο νερό στους ωκεανούς (που είναι υπερβολικά αλμυρό για πόση) δεν λαμβάνεται υπόψη. Μια άλλη γενική άποψη της ποιότητας του νερού είναι ότι είναι μια απλή ιδιότητα που λέει αν το νερό είναι μολυσμένο ή όχι. Στην πραγματικότητα, η ποιότητα του νερού είναι ένα σύνθετο θέμα, μερικώς επειδή το νερό είναι ένα σύνθετο μέσο έμφυτα συνδεδεμένο με την οικολογία της γης. Βιομηχανικές και εμπορικές δραστηριότητες (π.χ. κατασκευές, εξόρυξη, μεταφορές) είναι οι κύριες αιτίες της ρύπανσης του νερού. Όπως επίσης και η επιφανειακή απορροή από αγροτικές περιοχές, η αστική απορροή και η απόχυση επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων λυμάτων.
Πού Μπορώ Να Κάνω Ανάλυση Νερού;
Πολλές φορές συναντάμε το ερώτημα τι φίλτρο νερού να χρησιμοποιήσω στο σπίτι, στο εξοχικό ή στο γραφείο μου. Ποιο είναι το καλύτερο φίλτρο νερού της αγοράς, τι με συμφέρει να βάλω κλπ. Μέσα σε αυτή την άγνοια του κόσμου υπάρχουν πολλοί “φωστήρες” που δίνουν τη λύση επί παντός επιστητού. Όπως δεν υπάρχει πανάκεια που να γιατρεύει όλες τις ασθένειες, δε χρησιμοποιούμε κι έναν τύπο φίλτρο για όλες τις ποιότητες πόσιμου νερού.
Η σωστή ερώτηση δεν είναι “τι φίλτρο να χρησιμοποιήσω;”, αλλά “τι ανάλυση νερού πρέπει να κάνω;”. Όπως ο γιατρός πρέπει να κάνει μια σωστή διάγνωση για να ορίσει μια σωστή θεραπεία, έτσι κι η σωστή ανάλυση θα μας καθορίσει τον τύπο του φίλτρου που θα χρησιμοποιήσουμε.
Άλλη μικροβιολογική ανάλυση νερού χρειάζεται μια γεώτρηση, άλλη χημική ανάλυση χρειάζεται το νερό της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, άλλη για έναν παλαιού τύπου ψύκτη νερού δικτύου για να δούμε εάν έχει κάδμιο. Αντίστοιχα άλλη πρέπει να γίνει σε ένα νερό ενός χωριού με κακή χλωρίωση στις δεξαμενές του Δήμου, άλλη σε μολυσμένα νερά από βαρέα μέταλλα κι τέλος άλλη στα νησιά με υπερβολικά άλατα.
Ανάλυση και φίλτρα νερού
Η κάθε ξεχωριστή ανάλυση είναι αυτή που ουσιαστικά μας δείχνει συγκεκριμένα και το φίλτρο νερού που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι θα έχουμε και την καλύτερη δυνατή φίλτρανση. Σε γενικές γραμμές, ένα πόσιμο νερό στο οποίο υπάρχουν απλά αιωρήματα, καθώς και ίχνη χλωρίου και παραγώγων του για τον καθαρισμό του δικτύου, δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω από την κλασσική προ-φίλτρανση πολυπροπυλενίου και φίλτρανση ενεργού άνθρακα για το φιλτράρισμα των βλαβερών ουσιών και τη βελτίωση της γεύσης. Σε ένα νερό που έχουν αναπτυχθεί βλαβεροί – παθογόνοι μικροοργανισμοί, καλό είναι να γίνεται χρήση μεμβράνης UF (Ultra Filtration) υψηλής φίλτρανσης, η οποία έχει τη δυνατότητα λόγω της πολύ μικρής διαπερατότητας (άνω των 0,02 micron) να κάνει κατακράτηση και στους ιούς, καθώς και στα αυγά των ιών. Αυτή η υψηλή κατακράτηση είναι ιδανική και για την φίλτρανση των ινών αμιάντου σε κακό δίκτυο σωληνώσεων.
Αντίστοιχα, νερά με υψηλή αλατότητα (υφάλμυρα νερά) μπορούν να βελτιωθούν με ειδικές ρητίνες κατακράτησης αλάτων. (προσοχή: όχι με μαγνήτες ή πηνία που δημιουργούν πεδία για τη διάσπαση των αλάτων, γιατί αυτό το νερό δεν είναι πόσιμο).
Τέλος, νερά μη πόσιμα – ακατάλληλα, για παράδειγμα λόγω ύπαρξης βαρέων μετάλλων, μπορεί να γίνουν πόσιμα μόνο με τη χρήση υψηλής ποιότητας φίλτρων αντίστροφης όσμωσης. Τα φίλτρα αντίστροφης όσμωσης είναι τα μόνο που μπορούν να κάνουν ένα ακατάλληλο – μη πόσιμο νερό, πραγματικά καθαρό – κρυστάλλινο για τη σωστή υγεία του οργανισμού σας.
Οι παραπάνω αναλύσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στο χημείο του κράτους είτε σε ιδιωτικά εγκεκριμένα χημικά εργαστήρια. Ανάλογα με το είδος της ανάλυσης που θέλετε να κάνετε, υπάρχουν και διαφορετικές τιμές. Η χημική ανάλυση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ, όπως και αναλύσεις αντίστοιχων οργανισμών στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος, μπορεί να μην είναι απαραίτητα. Αυτό γιατί η σωστή συντήρηση του δικτύου είναι επιβεβλημένη.
Η Oasis μπορεί να σας προσφέρει όλους τους τύπους χημικής ανάλυσης με εύκολο τρόπο και πολύ χαμηλές τιμές. Ενδεικτικά, μια ανάλυση νερού καδμίου για έναν παλιό ψύκτη νερού δικτύου, κοστίζει 10€+φπα συν το κόστος αποστολής.
Χημική ανάλυση & παραλαβή σωστού δείγματος
Γενικές Οδηγίες
- Αγοράστε μια φιάλη εμφιαλωμένου νερού του 1,5 L.
- Αδειάστε το περιεχόμενο.
- Αφήστε το νερό να τρέξει για 1 λεπτό.
- Ξεπλύνετε τη φιάλη νερού τρεις φορές με το νερό προς ανάλυση.
- Γεμίστε τη φιάλη μέχρι να ξεχειλίσει, αφήνοντας το μικρότερο δυνατό όγκο αέρα.
- Σφραγίστε καλά τη φιάλη.
- Μεταφέρετε το δείγμα εντός 24ώρου στο εργαστήριο με τη χρήση φορητού ψυγείου με παγοκύστες. Το δείγμα μπορεί επίσης να φυλαχθεί (max. 24 ώρες) στη συντήρηση κοινού οικιακού ψυγείου (ΠΡΟΣΟΧΗ: Οχι κατάψυξη).
Ειδικές Οδηγίες
- Για ψύκτες νερού: αν το νερό προέρχεται από ψυκτη νερού, καλό θα ήταν να τον έχετε σε λειτουργία και όχι να τον αφήνετε εκτός λειτουργίας για καιρό.
- Αν το νερό προέρχεται από νέα γεώτρηση, αφήστε τη γεώτρηση να δουλέψει περιοδικά για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Τα έλαια λίπανσης (σαπουνέλαια) του γεωτρύπανου παρουσιάζουν σημαντικές παρεμβολές σε μεγάλο αριθμό παραμέτρων.
- Ιδανικό σημείο δειγματοληψίας είναι το σημείο πόσης του νερού. Αν δηλαδή υπάρχει η διάταξη γεώτρηση – δεξαμενή – βρύση, το δείγμα συλλέγεται από τη βρύση. Αυτό γίνεται έτσι ώστε να προκύψουν στοιχεία για την κατάσταση του δικτύου σωληνώσεων.
- Αν το δίκτυο ύδρευσης είναι καινούργιο, πριν συλλέξετε το δείγμα αφήστε τις βρύσες να δουλέψουν περιοδικά για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Τα νέα δίκτυα ύδρευσης παρουσιάζουν πολύ αυξημένες τιμές στα μέταλλα που σχετίζονται με τις σωληνώσεις και που μειώνονται σταδιακά με τη χρήση.
- Αν η βρύση που επιλέχθηκε ως σημείο δειγματοληψίας διαθέτει σήτα, αφαιρέστε την πριν την ανοίξετε και αφήσετε το νερό να τρέξει.
Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, που αφορούν την ποιότητα και την ανάλυση του νερού, ίσως τώρα είστε ακόμη πιο έτοιμοι στο να επιλέξετε το ιδανικό νερό για εσάς. Η Oasis βρίσκεται δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε. Προσφέρετε στον εαυτό σας και στην οικογένεια σας το καλύτερο νερό.
Πηγές Άρθρου:
Μ. Κ. Γανίδου, Χημικού- Βιολόγου, Αυτοτελές Τμήμα Περιβάλλοντος ΥΜΑΘ για το περιοδικό “Καταναλωτικά Βήματα” του ΚΕ.Π.ΚΑ.